Ongehoorzame schapen kondigen lammerseizoen aan

Gepubliceerd op 5 april 2023 om 00:08

Josefien: Mijn maandagochtend begon vrij chaotisch...je zou voor minder wanneer je opstaat en merkt dat de schapen niet meer in de weide staan, maar wel in het midden van de weg. Met wat geduld is het uiteindelijk gelukt om de schapen terug op hun veilige plaats te krijgen, gelukkig maar!

De rest van de maandag heb ik eigenlijk volledig gespendeerd aan het uitmesten van een stal op een andere boerderij. Doordat die stal zo groot was, heeft dat echt een volledige dag geduurd.

 

Dinsdagmorgen zorgden de schapen opnieuw voor ophef, maar deze keer in postitieve zin: er waren maar liefst vijf lammetjes geboren! Ik moet er wel meteen bij vermelden dat ze eigenlijk te vroeg geboren zijn. Normaal gezien moesten de schapen eerst nog worden verplaatst naar een weide dichter bij het woonhuis, zodat we de dieren beter in het zicht konden houden. Aangezien dat toezicht er nog niet was, zijn er van de vijf lammetjes helaas maar twee die het overleefd hebben. We hebben die dan meteen overgebracht naar de stal waar het warmer is en waar we ze ook nauwlettender kunnen opvolgen. Later op de dag werden er trouwens nog meer lammetjes geboren.

 

Een mens zou haast vergeten dat ik uiteraard nog steeds op een pluimveebedrijf werk en ik mag mijn dagelijkse routine dus zeker niet uit het oog verliezen: dode kippen uit de stal halen, nieuw strooisel gooien, voeder controleren...het blijft er allemaal bijhoren. Uitzonderlijk zag ik vandaag ook hoe er stalen werden genomen van de uitwerpselen van de kippen om die te controleren op infecties zoals salmonella.

 

Wist-je-datje: Er bestaat een wetgeving over het verschil tussen een doodgewone vleeskip en een biologische kip.

1) Het eerste verschil is dat een biologische kip slechts 38 gram per dag mag bijkomen, terwijl een gewone vleeskip 42 gram per dag mag bijkomen. Men berekent dit door het verschil in gewicht bij de geboorte (dag 1) en het gewicht op de dag voor de slachting te delen door het totale aantal dagen dat de kip oud is.

 

2) Het tweede verschil heeft te maken met het aantal kippen in een stal. Biologische kippen mogen maximaal met 4800 in een stal verblijven, terwijl een stal voor 'gewone' vleeskippen plaats heeft voor 60.000 tot wel 220.000 kippen. Doordat ze met minder zijn, hebben biologische kippen minder stress (minder lawaai) en uiteraard ook minder kans op infecties.

 

3) Hier op de boerderij wordt een traaggroeiend biologisch ras gekweekt. De biokippen vragen dubbel zoveel plaats en moeten normaal altijd buiten kunnen, maar nu dus even niet aangezien er ophokplicht is. Bovendien vereisen biokippen ook aangepaste voeding waar ze minder energie en stoffen uit kunnen halen, zodat ze trager kunnen groeien. Het spreekt vanzelf dat het dus om duurdere rassen gaat en dat verklaart meteen ook het prijsverschil in de winkel voor een kip met of zonder biolabel. 

Reactie plaatsen

Reacties

Katrien
2 jaar geleden

Josefien
Wat een boeiend en leerrijk verslag. Geniet van het avontuur..

Jan Deschagt
2 jaar geleden

Bedankt voor de wist-je-datjes. Heel leerrijk 😉.

Maak jouw eigen website met JouwWeb