




Donderdag mocht ik een halve dag mee met mijn stagebegeleider John om een lezing bij te wonen over de toekomst van verwilderingsbloembollen en biologische bloembollen in het openbaar groen. Dit ging over het gebruik van bloembollen in parken, op rotondes en andere publieke plaatsen – ontzettend interessant en inspirerend!
Na de lezing gaf John zelf ook een toelichting over zijn bedrijf en de overgang van gangbare naar biologische bloembollenteelt. Hierbij wordt er niet langer met chemische stoffen gewerkt, maar gebruikt men natuurlijke producten om ziekten en plagen te bestrijden. De omschakeling vergt veel kennis en zorg, maar draagt bij aan een duurzamere landbouw.
Daarna volgde een absoluut hoogtepunt: een bezoek aan het Keukenhof. Dit was voor mij echt de kers op de taart. In deze prachtige tuin staan enkel bloembollen van Nederlandse kwekerijen, die de bloembollen schenken. Het onderhoud gebeurt in overleg met het Keukenhof zelf. Ook het bedrijf van John, Huiberts, heeft er een eigen tuintje waar ze hun biologische bloembollen aan het publiek voorstellen.
Tot slot bezochten we een tuintje waar John andere kwekers begeleidt in de omschakeling naar biologische teelt. Hier kon je duidelijk zien welke schade pesticiden en chemische stoffen kunnen aanrichten aan de bodemstructuur én de gewassen.
Eenmaal terug op het bedrijf mocht ik nog tulpen selecteren. Dat was een intensieve klus, want er stonden veel verkeerde bloembollen tussen, wat resulteerde in een grote hoeveelheid afval.
Vrijdag, mijn laatste officiële stagedag, nam ik al afscheid van enkele collega’s. Het viel me zwaar, en het was duidelijk dat het afscheid ook voor hen niet makkelijk was. Toch werd het een mooie afsluiter, want de dag erop kreeg ik de kans om een stuk land van maar liefst 3,85 hectare te bewerken. Met de tractor en schijfeg heb ik het perceel overlappend klaargelegd zodat het zaai-klaar was voor bonen.
In de late voormiddag kreeg ik bezoek van meneer Lierman, die ik een rondleiding gaf. Tijdens een korte pauze proefden we samen tulpenbollen – verrassend genoeg waren ze behoorlijk zoet!
Op de terugweg naar het bedrijf haalde ik het afval van het tulpenselecteren op en nam ik bij thuiskomst afscheid van iedereen. Dat moment viel me zwaarder dan ik had verwacht.
Zaterdagochtend gaf ik mijn ouders nog een persoonlijke rondleiding op het bedrijf. Daarna vertrok ik met een goed gevoel richting huis, trots op wat ik allemaal heb geleerd.


Reactie plaatsen
Reacties