



Woensdag stond helemaal in het teken van de droogzetting van enkele koeien, en dan meer specifiek de voorbereiding op dat proces. Ik kreeg een lijst met vijftig koeien erop die tegen half april droog moeten staan. Die koeien heb ik in de stal gezocht en gemarkeerd aan de poten zodat we ze 's avonds tijdens het melken konden afzonderen in de stal.
De groep die dicht tegen de droogstand aanleunt, krijgt vanaf nu een minder energierijk rantsoen om ze wat te doen terugvallen uit de melkproductie, want die lagere productie is gunstiger in het zicht van de droogzetting. 's Avonds heb ik met de knecht hier geholpen bij het melken. Dat verliep iets drukker dan normaal aangezien we de koeien dus in twee groepen moesten opsplitsen in de stal.
Donderdagochtend startte met het uitmesten en instrooien van de jongveebox en verder hielp ik ook nog bij de verplaatsing van enkele koeien. Tegen de middag vertrokken we richting het bedrijf van de zoon om een beul en voedermengwagen op te halen omdat we een grote hoeveelheid droogstandsrantsoen moesten maken en ook inkuilen. Dat rantsoen is voornamelijk bedoeld voor de zogenaamde close-upperiode. Dit is een erg belangrijke fase, want hier bereiden we de koe voor om haar lactatie probleemloos op te starten (meer info: zie wist-je-datje hieronder).
Donderdagavond heb ik afgesloten door zelfstandig te melken, omdat de knecht hier afwezig was. Na het melken dekten we de put met het rantsoen dat 's middags werd gemaakt en als afsluiter hebben we de bulldozer en voedermengwagen terug naar de zoon gebracht, want hij had die op vrijdagochten al weer zelf nodig om zijn koeien te voederen.
Wist-je-datje: De droogstand van de koe kan worden opgedeeld in twee fasen: far-off en close-up. Die eerste periode, far-off, loopt van het moment dat de koe wordt drooggezet tot 21 dagen voor ze gaan afkalven. In die periode gaan de koeien hun energie stoppen in de vorming van uierweefsel. De close-up is de periode die daarop volgt, dus tot het moment van afkalven. In die periode heeft de koe dan weer wat meer energie nodig die naar het kalf en de biestproductie gaat.

Reactie plaatsen
Reacties